Nieuwe buren ruilen verhalen

Om de mensen uit twee sleutelwijken in Noord dichter tot elkaar te brengen organiseren de ‘nieuwe noorderlingen’ Jona Dekker (schrijfster) en Tryntsje Nauta (fotografe) een interactief ruilproject.‘ ‘Nieuwe buren’ is een uitwisseling van dierbare dingen, beelden en verhalen tussen bewoners van twee aangrenzende wijken in Amsterdam-Noord: de Van der Pekbuurt en Overhoeks.

De aanleiding

In de oude, multiculturele Van der Pekbuurt en in de aangrenzende, chique nieuwbouwwijk Overhoeks, wonen over niet al te lange tijd mensen met hele verschillende achtergronden. Het ‘echte Amsterdam-Noord-gevoel’ overheerst in de Van der Pekbuurt, terwijl de nieuwe woonwijk bij Overhoeks aan het IJ met haar flaneerboulevard en nieuwe filmmuseum zich lijkt te richten op de binnenstadbewoners. Toch kan Overhoeks de nieuwe toegangspoort naar het noorden worden, de lijm die twee kanten van het IJ, na eeuwen gevoelsmatig gescheiden te zijn, met elkaar verbindt.

Met Nieuwe Buren willen we een lofzang brengen aan een van de laatste volkswijken in de stad, aan het goede van het oude en het frisse van het nieuwe. Wij willen dat de oude bewoners de nieuwe bewoners leren kennen en andersom. Wij willen de unieke mengelmoes van Noord, van dit bijzondere moment in de geschiedenis van Amsterdam-Noord, namelijk het moment dat de stad het IJ definitief oversteekt, vangen in onze fotografie en verhalen.

DE NIEUWE BUREN
‘Nieuwe Buren’ is een breed begrip in de context van Amsterdam-Noord. De noorder IJ-oever is altijd een eindpunt van migratie binnen de stadsgrenzen geweest, met volkswijken waar arbeiders uit onder meer Oost en de Jordaan naartoe verhuisden en waar tegenwoordig ook veel buitenlandse migranten wonen. Nu wordt het stadsdeel steeds meer een stedelijke, populaire plek ‘in opkomst’. Starters kopen er hun eerste huis, kunstenaars huren tijdelijk afgekeurde woningen voor een prikkie. Ze strijken neer tussen wie er al tijden leefde, en daar wordt door de oude bewoners weer heel wisselend naar gekeken. De een vindt het geweldig dat de wijk steeds gemengder wordt, de ander heeft er moeite mee dat er minder contact is tussen bewoners onderling, door het grotere verloop en de steeds individueler wordende maatschappij. Dit project viert de verscheidenheid van mensen in Noord, maar wil óók juist het contact en wederzijds begrip tussen bewoners aanwakkeren.

HET RUILEN
Om ‘nieuwe buren’, oftewel bewoners uit de Van der Pekbuurt en Overhoeks op een intieme, bijzondere manier met elkaar kennis te laten maken, gaan Jona en Tryntsje op ‘ruilexpeditie’ door de wijk.

We beginnen met een dierbaar object uit ons eigen huis. Bij dit ‘ding’ hoort een vel met een portret van ons en een verhaaltje over ons en het object. Met dit aandenken bellen we aan bij een willekeurig iemand en vragen we of de bewoner ons voorwerp wil ruilen tegen een bijzonder voorwerp van hem of haar zelf. Wat dit is vult de bewoner zelf in. Het hoeft niet duur te zijn, het gaat om het verhaal dat de bewoner over zijn eigen ‘erfgoed’ te vertellen heeft.

Tryntsje Nauta fotografeert de eigenaar en het ding. Aan de hand van een interview schrijft Jona Dekker over het voorwerp en de relatie die de mensen tot het voorwerp hebben. Met het nieuwe voorwerp, waaraan wederom het bijbehorende portret en een kort verhaal over de oorspronkelijke eigenaar bevestigd zijn, gaan we weer verder naar andere buren – afwisselend in de Van der Pekbuurt en Overhoeks – en zo ruilen we steeds voor nieuwe bijzondere spullen. Het ruilen van objecten is tegelijkertijd een uitwisseling van verhalen en beelden, die van vrijdag 17 september tot en met 7 oktober dagelijks worden gepubliceerd op deze weblog.

DE EXPOSITIE
17 sept 2010 t/m 7 nov 2010 – Weblog en posters Van der Pekstraat
-Het ruilen van objecten is tegelijkertijd een uitwisseling van verhalen en beelden, die van vrijdag 17 september tot en met 29 oktober om de dag worden gepubliceerd op deze weblog. (De verhalen blijven daarna op de weblog staan. De posters blijven in de Van der Pekstraat hangen tot 7 november.)
-Posters van de objecten komen in dezelfde periode aan de bomen in de Van der Pekstraat te hangen – elke dag een nieuwe.

17 sept 2010 – Opening expositie portretten NH Hotel
We exposeren een selectie van de portretten van bewoners in de lobby van het NH Hotel aan het Mosplein.

29 okt 2010 – Buurtfeest deelnemers en andere bewoners
Deelnemers en andere buurtbewoners worden op vrijdag 29 oktober 2010 uitgenodigd op een feestelijke opening in (waarschijnlijk) Buurthuis ’t Crat. Hier wordt het laatste object als nieuw, openbaar, ‘ready made buurtkunstwerk’ onthuld door de laatste gever.