Communicatie voor expo ‘Bij Ons Thuis’

Voor de twee prijswinnende fotografen Karine Versluis en Karijn Kakebeeke schreef ik (pr)teksten over hun fotografieproject ‘Bij Ons Thuis‘, over hoe het is voor (Haagse) oudere migranten om oud te worden in een land waar je niet geboren bent. We kregen veelvuldig media-aandacht in lokale media voor het project, zoals deze reportage op Den Haag FM. De gelijknamige tentoonstelling in Het Nutshuis in Den Haag is nog te zien tot 12 april 2018.

persfoto Bij Ons Thuis
Archiefbeelden van Mustafa (1950) uit Turkije. De foto’s en verhalen van deze en andere oudere migranten en hun (klein)kinderen zijn te zien tijdens de expositie Bij Ons Thuis. Copyright: Bij Ons Thuis/Picture Bridge Foundation

Over het project

Hoe word je waardig oud in Nederland? En hoe doe je dat als je zelf uit een andere cultuur komt?

De beelden en quotes in de tentoonstelling Bij Ons Thuis tonen de wensen en zienswijzen van een groeiende groep in Nederland: ouderen die hier niet geboren zijn en de (klein)kinderen die al dan niet voor hen gaan zorgen. In 2009 waren er volgens het CBS zeventigduizend oudere migranten in Nederland; de verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar ruim 520 duizend in het jaar 2050. Het merendeel daarvan is eerste generatie migranten, en dus ook de eerste generatie die in contact komt met ouderenzorg buiten de familiekring.

Om meer te weten te komen over deze groep, interviewden fotografen Karine Versluis en Karijn Kakebeeke Haagse migrantenouderen, aan de hand van foto’s van vroeger. Een groep (klein)kinderen van migranten ging zelf op pad met een camera om hun kijk op het leven in meerdere culturen en de zorg voor hun (groot)ouders vast te leggen. Professionals uit de zorg reageerden op hun beurt op de verhalen die naar voren kwamen.

De makers nodigen het publiek uit om zelf mee te denken over het thema. Iedereen wordt immers oud en heeft familie over wie je vroeg of laat moet meebeslissen: word ik mantelzorger, gaan mijn ouders naar een tehuis of zoeken we een andere manier?

Onderdeel van de tentoonstelling is de audio-installatie Een luisterend oor die documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek maakten rond de indringende gesprekken van de ‘Zilverlijn’, een telefoondienst voor eenzame ouderen.

www.nutshuis.nl