een mooi verhaal geeft mij vleugels

Ik – Jona Dekker – ben storyminded. Ik zie in de wereld om me heen overal mooie, interessante, urgente, bijzondere verhalen. Ik ben oprecht benieuwd naar wat je te vertellen hebt. Ik wil met jouw blik, anderen verrassen. Ik wil een verhaal snáppen en zo waarachtig mogelijk overbrengen. Op zo’n manier dat ze de lezer of toeschouwer inspireert, raakt en bijblijft.

Mijn specialiteiten zijn research, interviewen en schrijven. Maar ik ben ook iemand die in beelden denkt. Bij het vertellen van verhalen put ik als een manusje van alles uit een flinke gereedschapskist. Met tools die ik opdook aan de kunstacademie, bij mijn opleiding journalistiek, op reis, tijdens jarenlange arbeid voor kranten en tijdschriften en als tekstschrijver en creatief brein voor allerlei organisaties en mensen. Waar dat een aanvulling is, werk ik graag samen met andere creatieven uit mijn rijke en gevarieerde netwerk.

De kracht van verhalen

Op een saaie doordeweekse dag, 10 jaar geleden, zat ik me in mijn studentenkamer te vervelen. Overal lagen stapels boeken, het doel van die dag was een opstel over een Romeinse keizer. Ik besloot: ik ga het anders doen. Ik schreef een verhaal over een kleine jongen die rondliep in het centrum van het oude Rome. Hij ontmoette een bejaarde vrouw waarmee hij vriendschap sloot. Door wat ze samen meemaakten, leerde je het hele verhaal over de Romeinse keizer kennen. Ik schreef het stuk met rode wangen, het opstel was een uur later klaar. Een dag later kreeg ik applaus in de klas.

Onlangs ontmoette ik een studiegenoot van toen. Het eerste wat hij zei was: “Hee, Jona! Jij schreef toen dat mooie verhaal voor kunstgeschiedenis, over die Romeinse keizer!”

Stomverbaasd realiseerde ik me: dat is de kracht van verhalen. Ze beklijven.

Jona